Armkous

Waarvoor dient een armkous?

Vele vrouwen met borstkanker ondergaan een operatie waarbij de lymfeklieren in de oksel worden weggenomen. Het gevolg is dat het lymfevocht niet optimaal kan afgevoerd worden, waardoor het vocht zich ophoopt. Bijna één op de vier vrouwen met borstkanker krijgt zo na een operatie last van lymfoedeem of ‘dikke arm’. 

Lymfoedeem ontstaat vaak binnen twee jaar na de operatie. Mogelijk krijg je pas tien jaar later last van  zwellingen aan de arm. Het dragen van een armkous verbetert de drainage  van het vocht en  vermindert zo de kans dat de arm opzwelt.

Hoe weet ik of het nodig is
om een armkous te dragen?
Wanneer werkt
een armkous optimaal?
Wanneer moet ik
zeker mijn armkous dragen?
Moet ik een armkous
op maat laten maken?
Hoeveel kost een armkous
en is er terugbetaling voorzien?
Heb ik advies nodig
van een arts voor een armkous?